Anti-Bolonya al jutjat

12:19

I amb el començament de curs, ha començat un altre capítol de la que ha de ser la meva darrera època a la Universitat: les esperades pràctiques. En el meu cas, durant els propers mesos hauré de donar suport cada dia als redactors de La Vanguardia, secció Vivir. Ahir em vaig estrenar amb el meu primer article al diari del Grup Godó, una petita fotonotícia, molt breu, però que va ser sacrificada. Una roda de premsa pel matí, un petit altercat amb un peix-gros de l'Sport i avui unes línies signades amb el meu nom que fan una il·lusió especial.
Però un article que fa uns minuts he vist al diari Avui m'ha provocat una profunda indignació i voldria incloure'l en les entrades del bloc, com a recull dels avenços (o retrocessos) que es van duent a terme sobre aquest tema ja arquetípic.
Així doncs, copio la notícia d'avui. Per valorar-la correctament, però, és necessari veure els fets que van tenir lloc l'any passat durant el desallotjament de l'edifici històric de la UB sobre els quals ja vaig publicar una entrada (similar a la d'avui), titulada Repressió d'última hora.

Anti-Bolonya al jutjat
53 joves que es van tancar al rectorat de la UB seran jutjats el 18 de novembre. Per primer cop s'habilitarà l'auditori de la Ciutat de la Justícia

Una de les actuacions més polèmiques dels Mossos d'Esquadra en els últims temps, el desallotjament dels estudiants anti-Bolonya del rectorat de la Universitat de Barcelona, arribarà el dia 18 de novembre al jutjat en forma de macrojudici. Un total de 53 estudiants hauran de comparèixer a la vista com acusats d'una falta de desobediència a l'autoritat, en aquest cas, els Mossos que van posar fi a quatre mesos d'ocupació de l'edifici.

El cas és jurídicament molt simple, perquè es tracta d'unes faltes que poden arribar a jutjar-se fins i tot en absència de l'acusat i amb una pena màxima d'una multa de 60 dies, però és complicat de procediment pel gran nombre de persones que hi ha acusades. Aquest fet ha obligat el jutjat número 9 d'instrucció a demanar que s'habiliti l'auditori de la Ciutat de la Justícia per poder celebrar la vista amb normalitat, la primera que s'hi farà.

L'auditori, estrenat oficialment el 24 de setembre passat en un acte d'entrega de distincions a treballadors penitenciaris, és una sala amb capacitat per a cinc-centes persones i que ja va ser concebuda al seu dia com espai alternatiu per a la celebració de judicis amb un nombre elevat d'acusats. El nou recinte judicial de la plaça Cerdà disposa d'un ampli ventall de sales de vista, però cap amb prou capacitat per poder donar cabuda a un nombre tan important d'acusats.

El fet que hagin de comparèixer mig centenar de persones pot complicar el desenvolupament de la vista, ja que de moment el jutjat està tenint problemes en la notificació a tots els processats. Un cop la citació és positiva, el judici pot començar, fins i tot sense els acusats, però si la comunicació no es produeix es pot produir un ajornament. No serà fins al dia assenyalat per a la vista que es podrà comprovar aquest extrem.

El mig centenar d'acusats són els joves que eren dins del recinte de la plaça Universitat quan a dos quarts de sis de la matinada del 18 de març hi van entrar els Mossos, i hi van oferir resistència passiva. El desallotjament va derivar hores després a l'exterior de l'edifici en enfrontaments, càrregues policials i detencions. Aquestes escenes es van reproduir al migdia davant el Palau Robert i al vespre en una manifestació molt violenta pel centre de Barcelona.