Lluita contra Bolonya (II)

16:42

Tal i com vaig prometre ahir, comento la última setmana de l'ocupació pacífica que vam exercir a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Crec que no seria just que no ho fés ja que donaria una visió sesgada de la realitat que es va viure a la universitat en els darrers dies.

Fa vora una setmana a les assemblees van començar a arribar les veus discrepants (ja era hora...) tot i que encara eren molt aïllades i individuals. En la seva majoria eren estudiants que proposaven una votació o gent que estava preocupada per alguna determinada matèria o alguna activitat de pràctiques. Se'ls va explicar per què el gruix de l'assemblea no erem, en un principi, partidaris d'aquest mètode i és que es busca que l'assemblea sigui un espai de diàleg entre punts de vista diferents (no la veu d'una majoria sense cap tipus d'interacció entre opinions discrepants).

Al cap de pocs dies però, un organisme l'Organisme Coordinador de l'Alumant (OCA), un òrgan creat des del no res aquest any, proposava a la gent que estava en contra de l'ocupació i volia tornar a les classes fer una assemblea alternativa amb l'objectiu de fer-se sentir llegint un manifest a l'assemblea i, si no obtenien una reacció favorable d'aquesta, marxaríen: ells no es consideraven assemblearis. Aquest fet crec que va ser poc menys que lamentable, trobo correcte que un grup de gent que defensa una mateixa opinió faci una reunió i prepari el seu discurs per duu a terme una proposta davant l'assemble; el que no puc entendre, però, és que un òrgan (i que a més sigui d'una legitimitat més que dubtosa) digui que està en contra de l'assemblea i vulgui excercir un boicot quan aquesta no és res més que una reunió d'estudiants, on totes les idees hi tenen cabuda i s'actua amb diàleg, entesa i consens.

Així, divendres passat aquesta gent contrària a l'assemblea va assistir a aquesta, van començar per llegir el seu manifest tal i com tenien planejat amb la sorpresa que l'òrgan al qual atacaven en general va encaixar amb bons ulls la crítica (excepte alguna veu dissonant) i els va convidar a debatre sobre el seu referèndum als estudiants per reemprendre l'activitat acadèmica. Després de unes cinc hores de debat, la resolució va ser, no només la de fer la consulta als estudiants el més aviat possible i, mentre aquest no fós possible, es desocuparia l'ala esquerra de la facultat, on hi ha els platós de tele, els estudis de ràdio i els laboratoris de fotografia perquè la gent que tingués pràctiques puntuables pogués fer-les amb total llibertat fins que no es conegués el veredicte dels estudiants en la votació. Tot i això, el que es fa dir secretari d'aquest estrany òrgan anomenat OCA (suposo que més cec d'autoritat i poder que de qualsevol altra cosa) va agafar la paraula quan s'anava a donar per tancada la sessió i va afegir que ell continuava descontent amb l'assemblea (tot i que aquesta li havia concedit amb escreix les seves propostes) i que seguiria un camí paral·lel amb el seu òrgan (que aglutinava no gaires més persones que una desena).

Jo em vaig desesperar, no només per l'actuació d'aquest alumne sinó perquè no estava d'acord amb el fet de desocupar part de la facultat i tampoc del tot amb el fet d'organitzar una votació: penso que aquesta desena de persones era una quantitat molt poc representatiu dins el conjunt de l'assemblea, que n'aglutinava moltíssima més i amb un pensament dissonant, però aquesta no va plantejar una defensa gaire sòlida del seu pensament com fins ara i crec que es va mostrar massa permissiva. Però bé, va ser el veredicte i s'ha d'acatar; a més, cal pensar amb el mèrit de tota la gent que portava vivint durant dos setmanes (24 hores al dia) i el cansament era cada cop més palpable.


Continuo sense saber els motius de l'ocupació del rectorat.


Poso també un article de La Vanguardia sobre aquest tema, les desocupacions, que, pel que es veu, aquest diari sí que sap per què s'han desocupat les facultats i s'ha optat per traslladar-se al rectorat. Simplement, el motiu és el Nadal i la pressió d'altres grups (quins? l'OCA? xD).

Enllaç:





1 comentaris:

Ryna ha dit...

Deunido, gràcies a les teves dues últimes entrades he sabut bastantes coses que m'havien quedat pendents, tot i que lo del rectorat encara està en el aire.
Ha estat prou extrany començar de nou com si res avui.

Per cert, flipo amb els de La Vanguardia. Tres noticietes dient "un grupo de alumnos ocupa la facultad" després de no sé quants dies de protesta i la informació de la desocupació surt el mateix dia i es coneixen tots els detalls. té tela.