Incendi a Balmes 16

21:09

Eren les 5 i mitja de la tarda quan estava a una exposició sobre els refugis antiaeris a la Barcelona de 1937 i 1938 quan el responsable de l'exposició, al veure que duia la càmera, s'ha acostat a mi i m'ha dit: "Escolta noi, sembla que per dalt hi ha un incendi, si vols anar-hi!". M'he afanyat a sortir de l'estació i he pogut veure una bona fumerada ja de lluny.

Era un edifici situat al carrer Balmes, concretament el número 12: ple centre de Barcelona. No parava d'arribar policia tot i que semblava que els bombers ja havien pogut sufocar les flames. Tot havia ocorregut en un habitatge de la quarta planta, que tenia les finestres i el balcó obert i des d'on encara hi sortien petits núvols de fum. Als peus de l'edifici, un gran nombre de cotxes de policia s'ocupaven de tallar el trànsit i els bombers cuidaven de la gent de l'edifici amb l'escala d'un dels camions totalment desplegada. Una família sud-americana amb espardenyes d'anar per casa es mirava amb preocupació el seu edifici.


Quan els policíes han tallat el carrer, he pogut quedar-me amb uns fotoperiodistes que disparàven amb les seves macro càmeres sense parar. Una tal Laura, treballadora de El Periódico, i dos homes; l'un, treballador a El Pais i l'altre a La Vanguardia. He tingut la sort de poder veure la seva feina de prop, veure la forma de treballar, el companyerisme i com manejàven sense parar les seves màquines. El fotògraf de El País s'ha interessat per la meva càmera, ultralleugera des del seu punt de vista; després, m'ha deixat suspesar la seva i crec que dels 10 quilos no baixava.

Al cap de poc han arribat els reporters i la televisió. Les informacions eren compartides entre tots els professionals. "Sembla que hi ha dos ferits", deia una reportera escribint en la seva llibreta. "Sí, un home s'ha tirat des del pis pel pati interior". Els de la televisió no paràven de captar imatges o repetir contínuament el discurs que després recitarien davant de càmera. Per últim, el cap dels bombers ha vingut a donar les seves declaracions; impressionant. El bomber ha confirmat que els ferits eren una parella; l'home s'havia tirat al pati interior, el seu diagnòstic era greu i la dona presentava cremades en mans i braços però que el estava fora de perill. L'incendi s'atribuia a un crut-circuit al menjador de l'habitatge. Finalment, l'home ha mort unes hores després.

He fet més de 200 fotos. Aquí en deixo algunes. Adjunto un link de La Vanguardia i un altre de l'Avui.





3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona crònica Andreu!!

Anònim ha dit...

Que crak




SerXx

Pèl ha dit...

Cert, molt bon article, Andrés.

Però cal tenir en conte que ha sigut una desgracia y que ha mort una persona. Llàstima :_

Es una bona experiència per començar a fer pràctiques de la carrera, eh? Has tingut molta sort.

Venga, fins al finde!