Fantasmes del passat

16:22

Avui, per sopresa de molts ebrencs, el diari El País publica en una notícia que pot ser que ja s'estiguin movent els fils per a l'allotjament del magatzem temporal centralitzat (MTC), de residus nuclears, que està previst que aculli els residus nuclears de totes les centrals nuclears espanyoles. Alguns col·lectius, com la Coordinadora Anti Cementiri Nuclear (CANC) porten temps esperant que es comenci el procés, el concurs per a escollir el lloc, que porta uns anys en l'oblit. Com em va avançar el portaveu de la CANC el passat mes de maig, és possible que de cara a final s'obri el concurs per municipis que vulguin acollir el cementiri: tot i que estem en un període que han tocat eleccions cada poc temps, sembla ser que és el moment adequat per minimitzar conseqüències.

I, després que fa 3 anys, el 2006, el Parlament de Catalunya aprovés una resolució en la qual s'aprovava que el cementiri nuclear no aniria ni a les Terres de l'Ebre, ni al Camp de Tarragona ni, per extensió, a cap altre lloc de Catalunya, va aparèixer l'alcalde d'Ascó, també president de la Associació de Municipis Afectats per Centrals Nuclears (AMAC) i el seu gerent, Vilà d'Abadal, anunciant que Ascó seria un dels candidats per acollir el magatzem. Xavier Sabaté, portaveu del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, va destacar que es tractava d'una "gran oportunitat" per generar riquesa en aquests llocs. Uns polítics que, sense que jo ho pugui entendre, van contradir el que els seus partits van aprovar en resolució al Parlament.
Després d'un temps de polèmica, tant a Catalunya com a altres territoris castellans, l'obertura del concurs va quedar en suspens i encara s'espera.

Sembla ser, tot i que els alcaldes del municipis ho neguen, que els municipis d'Ascó, Tivissa i Vandellòs podrien presentar-se com a candidats quan s'obri la candidatura, que apunta al proper mes de novembre. En aquest cas, els partits catalans aprovaríen la instal·lació d'un cementeri nuclear en territori català (o més aviat ebrenc, en altres zones de Catalunya ja en parlaríem) si aquest acull només els residus que generen les centrals nuclears catalanes (entenent que Catalunya, com a país, ha d'afrontar ella sola els residus que genera). Ascó, Tivissa i Vandellòs... el que sí està clar és que, encara que no sabem quina dosi de certesa hi ha en la informació que podem llegir a El País, el que sí és cert és que a les Terres de l'Ebre tenim, de nou, una espasa de Damòcles sobre el cap; uns nous fantasmes, una vella polèmica que resorgeix (i que se sabia que resorgiria), com el problema de l'aigua (que tot i ser ja un tòpic, és segur que resorgirà). Cal estar alerta i preparats per a moure'ns. El nostre territori ha de ser el que nosaltres construim i on nosaltres volem viure.

Espero poder estar a l'aguait sobre el desenvolupament que vagi prenent el tema i poder anar opinant, a la vegada que seguint alguns espais de la blocosfera ebrenca, molt atents a aquest tema.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

L'espasa de Damocles mai ens l'han retirat, desgraciadament estem en una comarca deixada de la mà de totes les administracions, i dedicada a essser seu de totes les porqueries que ningú vol...
Salutacions

Ernest Blanch
http://blocs.tinet.cat/blog/el-regne-de-logres