La Clotxa

18:48

Avui ja quasi he acabat de donar un nou aire al bloc i el nou títol d'aquest ja figura en l'encapçalament. 'La Clotxa'. Molta gent, quan vaig posar l'enquesta fa un temps em va preguntar: i què és això de la Clotxa? I per això em veig obligat a explicar-ho en la primera entrada d'aquest bloc renovat.
La Clotxa és un aliment típic de les Terres de l'Ebre i amb una tradició especial a la Ribera d'Ebre. Aquest àpat consisteix en un pa de quilo partit per la meitat al qual se li extreu la part de la molla i s'exposa a les brases (tant la crosta com la molla) de manera que ens quedi un recipient de pa ben torrat i cruixent. Un cop torrat el pa, hi posarem dins alguns ingredients naturals de la nostra terra, com pot ser la salsa tomàquet (essencial), ceba, patata, alls i com a aliment més consistent, sardina o algun tros de llonganissa o cansalada. Cadascú al seu gust. I que ningú s'oblidi de, un cop emplenat el pa, tancar-lo amb la molla torrada!
Buscant una mica d'informació per la xarxa, he trobat que els orígens de La Clotxa. Pel que es veu, la Clotxa era un aliment típic entre els pagesos de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, que el prenien abans de començar la jornada de treball de la terra. Anys enrere, el pa buit de molla servia als agricultors com a suport per transportar els seus aliments. Era com una petita carmanyola. Així, torrant el pa-carmanyola i cuinant els aliments que hi portàven els pagesos dins, va nèixer la Clotxa.

A dia d'avui, a Flix, és típic menjar la Clotxa el matí del dilluns de Pasqua, dia en que celebrem Lo dia de l'Ermita i on tot el poble anem a l'ermita a passar el dia, tot i que això potser ja són figues d'un altre paner.
Darrerament, s'ha popularitzat en alguns municipis de les Terres de l'Ebre, l'anomenada Festa de la Clotxa que consisteix en la degustació d'aquest plat típic del nostre folklore acompanyat de la millor gent i gaudint del suau vent de la vora del riu (lliure de Mosques Negres).

3 comentaris:

Alba ha dit...

a veureeeeee! i quan ens convides a les Terres de l'Ebre a tastar la Clotxaaa!?

Anònim ha dit...

No em parlis de menjar que em poso palote.

Anònim ha dit...

Aturem els projectes de parcs eòlics.
http://doblepensament.blogspot.com/2009/01/campanya-no-als-parcs-elics-flix.html

Adhereix-te!