¿Qui va descobrir Amèrica?

15:36

Ahir va ser dia 12 d'octubre: dia de la Hispanitat i, en conseqüència, dia de manifestacions. Manifestacions de tots colors: unitaries, separatistes, totalitaries, progressistes, conservadores, tradicionals, militars i fins i tot multiculturals. Senyeres, Ikurriñes, Falçs & Martells, partits polítics, tricolors i banderes espanyoles (algunes amb algún representant del regne animal al centre) onejaven ahir en tots els racons de l'Estat; amb iniciatives i finalitats diferents, és clar, però amb un mateix motiu: era 12 d'octubre.

Qui va descobrir Amèrica? o fins i tot: Qui va ser el primer en arribar a Amèrica? són preguntes d'examen en els centres d'educació primària. No sé si l'Educació per la Ciutadania canviarà la manera d'enfocar aquesta pregunta ja que salta a la vista que és profundament demagògica. Ni Colom va descobrir Amèrica ni va ser el primer en arribar-hi ja que abans de que la Santa Maria (i companyia) amarrés en aquelles terres desconegudes ja hi vivia gent, estranyes civilitzacions indígenes. Així que, va ser Colom qui va descobrir la terra on vivia aquella gent? Em sembla que per aquella gent, aquella terra era coneguda, però la història reconeix a Colom com a descobridor, un cop més, tenint com a referència el món europeu; tant és així que aquelles antigues civilitzacions van passar a denominar-se amb el terme 'pre-colombines' (abans de l'arribada de Colom).

P.D.: Fa uns mesos vaig saber que el monument de Colom a Barcelona (que, com ja sabeu, no és el de la imatge) senyala a Mallorca i no a Amèrica. Una curiositat més.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jajaja que guerxu pos xDDDD




Sergi

Anònim ha dit...

F-R-I-K-I

XD

Anònim ha dit...

jo soc precolombí